Kurtlar Vadisi, ABD'de pusuya yattı!

JAN29



Obama ile Romney'in seçim kampanyalarına Türkler de bağış yaptı
07 Kasım 2012 Çarşamba, 07:44:49Güncelleme: 07:45:06
Obama ile Romney'in seçim kampanyalarına Türkler de bağış yaptıSonra Oku




SEÇKİN ÜREY/HABERTÜRK

ABD'de seçimler tamamlanırken başkanlık için yarışanlar dahil, Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerden bütün adaylar için kritik önem taşıyan kampanya bağışçıları arasında Türkler de yer aldı. En dikkat çekici isim ise Kurtlar Vadisi Irak'ın yapımcılarından biri olduğu anlaşılınca Hillary Clinton'un başkan adayı olabilmek için 2008 seçimleri öncesinde düzenlediği kampanyada görevli ve bağışçıyken çıkartılan Mehmet Çelebi oldu.
Çelebi'nin 2004'ten bu yana yaptığı bağışlara bakıldığında ağırlığı Cumhuriyetçi Parti'de olmak üzere iki partiye ve adaylarına bağış yapıyordu. Bu yıl ise parti ve adaylara doğrudan bağış yerine Türkiye dostu adayların kampanyalarına maddi destek veren Turkish Coalition USA'ye para verdi. Çelebi, 750 dolar gibi cüzi bir rakam bağışladı.
Turkish Coalition USA, kısaca PAC denilen benzerleri gibi bireylerden bağış topluyor ve bunları kendi fikirlerine uygun gördüğü adayların kampanyalarına aktarıyor. PAC'lere bağış yapanlar böylelikle bir parti ya da adaya doğrudan destek vermemiş oluyor. Çelebi, geçmişte de Türkiye dostu adayları destekleyen PAC'lere bağışta bulundu. Ancak en yüklü bağışlarını hep Cumhuriyetçi Parti'ye yaptı. Çelebi, 2004'ten bu yana seçim kampanyalarına toplam 80 bin 58 dolar bağışladı. Bunun 31 bin dolarını yönetimi doğrudan Cumhuriyetçi Parti'nin elinde olan ve ABD Kongresi için yarışan adayları finanse eden National Republican Congressional Committee'ye yaptı. Çelebi, 2008'de 21 bin ve 2011'de 10 bin dolar aktardı.

EN BÜYÜK AYASLI

ABD siyasetine maddi katkısı en fazla önce çıkan isim ise Yalçın Ayaslı oldu. Türkiye'de Bora Jet'in sahibi ve eğitime verdiği destekle tanınan Ayaslı'nın ABD'de Nasdaq'a kote Hittite Microwave adlı şirketi bulunuyor. Ayaslı, adayların seçim çalışmalarının hızlandığı 1 Ocak 2011'den bu yana toplam 90 bin 600 dolar bağış yaptı. Sadece 30 bin 400 doları yine Çelebi gibi yönetimi Cumhuriyetçi Parti'nin elinde olan komitelere gitti. Türkiye dostu adaylara destek veren PAC'lerin de yüklü bağışçası olan Ayaslı, 2004 yılından bu yana kampanyalara toplam 367 bin dolar bağışladı. Florida'daki 500 milyon dolarlık gayrimenkul projesiyle tanınan işadamı Mehmet Bayraktar 2012'de sadece 500 dolar bağış yaptı ancak 2010'da Demokrat Parti'ye 15 bin 200 dolar bağışladı.

0 yorum: