ALTIN VARAK NASIL YAPILIR

JAN29

ALTIN VARAK NASIL YAPILIR

Sevgili Dostlar;
Nette dolaştım durdum. El emeği göz nuru olan Altın Varak İşlemesi ile ilgili farklı farklı metotları anlatmaktalar . Uzun süredir profesyonelce yaptığım muhtelif çalışmalarım doğrultusunda adını Altın Varak yapıştırması adını koydukları muhtelif garip uygulamalardan rahatsız oldum  ve bu işin doğrusunu sizlere anlatma ihtiyacı duydum. Sizlere en son yaptığım Atakum Amısos hotelinde yaptığım Altın varak çalışmalarından da bazı kesitler göstererek size doğru olanını anlatmaya çalışacağım.







Öncelikle bu işi yapmak için gerekli materyaller nelerdir oradan başlayalım:

MALZEME :
Kaliteli İmitasyon Altın Varak Yaprağı
Mix Solüsyon yapıştırıcı


Muhtelif numaralarda seramik uçlu sentetik  yağlı boya ressam fırçaları miks süt yapıştırıcı sürmek için

 Maskelemek amacıyla Dar ve geniş kağıt bant,


Altın varağı yapıştırmak için muhtelif numaralarda zemin fırçaları



merox fırça muhtelif numaralarda

150 ve 180 numara  sünger zımpara


mix solüsyon koymak için için küçük kadeh (cam kadehde olabilir, dondurma kadehi de olabilir)

Malzeme taşıma çantası

sentetik ve selülozik tiner (Sentetik tineri patina eskitmede selülozik tineride iş bitimi fırçaların temizliğinde kullanmak üzere.)Selülozik dolgu verniğiSelülozik oksit sarı boyaİpek Mat vernikAhşap patina boyası (Matbaa mürekkebi bir süre sonra çirkin görüntü vereceğinden akmalar olacağından tercih edilmez) ve patina da kullanılacak temiz yumuşak pamuksuz 2 adet bezÖncelikle Altın varak yapacağınız ortam sessiz, sıfır rüzgarlı ve gayet temiz tozsuz  ışıklı net görebileceğimiz  bir oda Oda Altın varak yapılacak malzemeyi yüksekte tutabileceğiniz 4 adet muhtemelen boş tiner tenekeleri Altın yaprak Varağın dağılmaması için 4X4 metrelik Laminantların altına konulan elyaf şilte 





Not defteri ve kalemİhtiyaca göre muhtelif malzemeler


GELELİM YAPILIŞINA

Genelde neti dolaştığımda yada bu işi yaptığını söyleyen arkadaşlarıma sorduğumda söyledikleri bir şey var “Öncelikle varak uygulanacak yüzey yaldız karışımı vernikle boyanır.Sebebi ise  Yaldızla boyamamızın sebebi varağın tam yapışamama probleminde varak rengine yakın bir renk çıkması için.” Derler. Yada sizi varak çalışması yaparken gördüklerinde “ bende yapmıştım, 8 senedir yapıyorum, ve size öğretmeye çalışırlar. Kendilerinin de yapabileceklerini söylemekle kalmazlar sizinle bir güzel varak yapıştırmaya çalışırlar. Ve sonucunda sizden iyi yaptıklarını söylerler. Hatta adını sulu altın varak koyarak sonuçta çıkan malzeme karşısında son derece zerafetten uzak bir görüntüyle karşı karşıya kalarak emeğiniz ve paranız heba olmaktadır. Çizilmelerle aynı seri boyaların rengi  bir birini tutmamakta ve malzemeniz yamalı bohçaya dönmektedir.Sulu  varak diye bir şey yoktur dostlar. Onun adı yaldız boyadır. Çizildiğinde bozulduğunda tamiri de güçtür. Altın varağın is yüzyıllardır tamiri mümkündür.


Bu işin belli kuralları vardır dostlar. İşte kuralları:
1.   İyi bir İmitasyon Altın Varak seçimi yapmalısınız Size sorun yaratmayacak yapıştığı malzemeyi salmayacak iyi kavrayacak ve altın rengini daima verecek bozulmayacak sorun yaşadığınızda size çözüm sunacak Altın varağı seçmelisiniz2.   İyi bir Mix süt Altın varak yapıştırıcısı seçmelisiniz. Yapıştırma sütünün kuruma ve yapıştırma anına kadar geçen süreyi iyi gözlemlediğiniz bir yapıştırıcı olmalıdır. 3.   Her ahşapta Altın varağın kuruma süreci farklıdır. Ayrıca ;  Hava akımında, Sıcakta, soğukta, nemli ortamda kuruma süreçleri farklıdır. sorun yaşadığınızda size çözüm sunacak Altın varak yapıştırma sütünü seçmelisiniz4.   Varak yapacağınız malzemenin oylumuna göre muhtelif numaralarda yapıştırma fırçalarını bulundurmalısınız. Yağlı boyada kullandığınız fırçalar Varak yapıştırmada kullanılmaz. Tercihen yer fırçaları, zebra kılı fırçaları kullanınız. Sert fırçalar varağı delecektir.Her fırçanın belli istikamette belli oylumlara gireceğini, yapacağınız fırça darbelerinin Altın varak yaprağını ya ezer, ya parçalar, toz eder sonuçta varak yaptığınızı sanarsınız  ki vernik attığınızda bu bölgeler siyah görünecektir.5.   Mobilya varak işleminde birinci kural ahşabın dibini görmediğine varak yapmayınızdır. Zemini siz görün onun üzerine işlemleri siz yaptırın her aşaması kontrolünüzde olsun.6.   Altın varak çalışması yapacağınız yer gayet sessiz, tozsuz, hava akımsız, rüzgarsız, her şeyi net olarak görebileceğiniz ölçüde ışıklı olmalıdır. Tozlu ortamda yapılan varak bozuk olarak çıkar. Yapıştırıcıya yapışır ve varaklar çok çirkin çıkar yada yapışmazlar.Rüzgarlı ortamda da varaklar uçuşur.

Bu kuralları sıraladıktan sonra gelelim varağın yapılışına;
Öncelikle varak yapacağınız ahşap gayet temiz pürüzleri giderilmiş olmalıdır. Üzerine dolgu verniği atılarak kurumasını müteakip tüm oylumlarıda dahil zımparalanır. Tüm pürüzler giderilir. 

Kaygan bir zemin elde edilir. Daha sonra komple malzemeye oksit sarı boya atılır. Pürüzlü yer kaldıysa yine o pürüzler düzeltilir. Kurumasını müteakip malzeme artık sizin hünerli ellerinize gelmiştir. Yukarıda belirtilen kuralları da göz önüne alarak önce bölüm bölüm kuruyunca yapıştırmaya yetişeceğiniz kadarını miks yapıştırıcı sütünü iyice yayın. 

Burada dikkat edeceğiniz bir husus kesinlikle sütünüzü her yerde aynı tabakada yayınız. Aksi takdirde varağınız dalgalı olacaktır. Piyasada satılan varak sütlerinin yapıştırma süreleri farklı farklıdır. Benim çalıştığım  miks sütün bekleme süresi 2 saat civarıdır. Tercihan 3-5 saat sürenidir. Yaprak yaprak alarak yapışacak zemine koyup fırçaya vereceğiniz darbe ile yapıştırmaya devam ediniz. Ek kısımlarını da kaybetmek için fırça ile gayet yumuşak tarzda ileri geri hareketiyle bu kısımları gizleyebilirsiniz.

Tüm işlem bittiğinde genel kontrolü müteakip bozuk olan zeminleri tekrar bozuk zemin boyunca miks süt sürüp aynı bekleme süresinde bekleyip o bölgeleri yapıştırarak tamir edersiniz. 

Varak yapıştırma işi bittiğinde patina ile eskitme işlemine başlarsınız. Ahşap patina boyasını sentetik tinerle açarak istediğiniz renkte altın rengini elde etmek için kendinize bir renk skalası yapıp istediğiniz rengi yakalayıncaya kadar sentetik tiner ile açınız. Rengi yakaladığınızda patina ile eskitme işlemine başlayınız. Tercihan varaklara zarar vermemeniz için birinci kat vernikten hemen sonra yapınız. Eskitmeyi çok kısa sürede tamamlayınız. Sürdüğünüzde en fazla bekleme süresi 8 saniye olmalıdır Bu zaman süresine dikkat etmediğinizde varaklar simsiyah olacaktır.







Daha sonra vernikleme işlemine devam ediniz. Altın varak da en güzel hoş görüntü ipek mat vernik iledir. Tercihen 2-3 kat vernik atıp varaklama işlemini sonlandırıp kurumaya bırakınız.

Evet sevgili dostlar kısaca size Altın varak ile ilgili teferruatlı bilgi vermiş bulunmaktayım. Şunu unutmayın. Bu işlemler gayet zevkli olup çıkan üründe size neşe kaynağı verecektir. Size istediğiniz kadar varak işlemesini anlatsam tüm iş sizin el maharetinize ustalık hünerinize ve yerli yerinde kullanacağınız muhtelif numaralardaki yapıştırma amacıyla kullanacağınız fırça darbelerine bağlıdır. Fırça darbelerini ayarlamadığınız sürece uygun koşullara kurallara uymadığınız sürece başarılı olamazsınız. Adınız varakçı değil boyacıdır.  (Boyacı kardeşlerimi tenzih ederim.)

 BU bir sanattır. Osmanlıdan beridir uygulanan zerafetin simgesi olarak günümüze kadar ulaşmış olup  şu anda bile sayılı varakçılar kalmıştır. İşin maddi kazanç boyutunda ise herkes altın varakçı olmaktadır. Bu işi yapacak olan bu işi severek sanki çocuğunuzu okşar sever gibi fırçalarla varağa uygulama yaparsanız ancak başarılı olabilirsiniz.Bu işi yaparken benim çalışmamı izleyen dostlarıma daima derim buyurun size öğreteyim sizde yapın becerebilirseniz diye söylerim. Zevkle de öğretmek isterim. Asla hobi olarak yaptığım çalışmamı sizlerden esirgemem. Bu amaçla da sizlere bir ışık tutmak amacıyla da bu yazımı hazırladım sizlerin istifadesine sunmaktan onur duyuyorum. Yardım almak istediğinizde bana bu siteden görevli arkadaşların yardımı ile ulaşabilirsiniz. 

yazan :Mustafa Kemal Bektaş


http://www.varaktasarim.com/