ALTIN VARAK KONSERVASYONU VE MUHAFAZASI:
Bir başka konuda yazdığım Altın Varak Konservasyonu ve muhafazası için yazmış olduğum konunun bütünlüğünü koruması açısından bir kez daha bu bölümde de izah etmek ihtiyacı duydum.
Konservasyon demek objelerin maddesel ve teknolojik özelikleri kadar, yapısını ve taşıdığı dekoratif öğelere özgün niteliklerine bağlı kalarak korumak, bozulmasına yol açan nedenleri ve etkenleri açığa çıkarmak, en uygun ve en etkili koruma yöntem ve malzemelerini saplayarak bunları objelere uygulamak, fiziksel ve estetik bütünlüğü aslına bağlı kalarak sağladıktan sonra stabil haldeki objeyi sergileme veya depolama için hazırlanmaktadır.
Öncelikle Altın Varak nelerden etkilenir? tepkimeye ne yol açabilir? Bozulma nasıl olur? ve korozyondan nasıl koruruz onu incelememiz lazım. Sanırım sizin sorularınız bu hususla ilgili....
Altın varak tamiri her zaman mümkün olan bir sanat dalıdır. Ama bakımıda bir o kadar titizlik ister. Zaten Yıllardır zerafetin simgesi haline gelmeside bu özelliğinden dir. Altın Varağı her türlü kimyasal maddelerden korumak gerekir. Özellikle klor, Senttetik boya çözücüleri, boya temizleyicileri, klor bileşiği olan çamaşır suları ile temizlik yapmaktan şiddetle kaçının. Altın varağın temizliğinde az sulandırılmış arap sabunu ile nemli bezle silip gene hafif nemli bezlede kurulayınız. Yalnız Altın varağın kulla temizliğinde kullanacağınız bezler sert olmasın gayet yumuşak hivli bez kullanınız. Altın Varağın temizliğinde alkol türevi malzemelerde kullanmayınız. Altın varağı dış etkilerden korumak için en iyi usül verniklemedir.Ve İpek mat vernik Altın varağı en iyi koruyan ve gayet dekoratif gösterendir. Eğer mümkünse Varaklarınızı Akrilik İpke mat vernikle vernikleyinizki daha iyi koruyuculuğa sahip olsun. Yalnız bunda dikkat edeceğiniz bir husus var eğer akrilik ipek mat vernik kullanacaksanız akrilik tiner kullanınız. Ağaç işlerinde kullanılan boyalar ve tinerler selülozik tabanlı olup metal işlerde kullanılanlar da sentetik tabanlıdır. Selülozik tiner ağaç işlerinde kullanılmasına rağmen akrilik ipek mat verniğe karıştırırsanız varaklarınız simsiyah çıktığı gibi gövdede kullanacağınız boyalarıda bembeyaz tozlu gibi yapacaktır. Altın varaklı objeleriniz duvarlarda kullanıyorsanız Duvar kağıtlarında kullanacağınız yapışkan zamk varağınızla tepkimeye girerek mavimsi yada yeşilimsi renge bürüneceğinden varağınızın yapısını bozacaktır. Ayrıca gene bu tür yerlerde duvarlarınıza alçı uygulayacaksanız alçı varağınızın bozulmasına neden olacaktır.Ne olursa olsun varaklı eşyalarınızda kimyasal maddeler kullanmaktan kaçının. Arap sabununu yoksa en iyisi ılık su ile tozunu alıp kurulamanız en iyisidir. Varaklarınızı korumak içinde ipek mat vernikten daha mükemmel koruyucu yoktur. Yalnız şunu unutmayın. Vernikleme işlemini çok titiz ve işinin ehli olanlar ile yapın. Aksi trakdirde ince kat attıklarında varaklar çizilir, Çok kalın atıldıgında da varağın rfengi çok koyu renge dönüşür. Ayrıca varaklarınızda eskitme kullanmışsanız verniklemeden temizlik aşamasına kadar çok dikkatli olmalısınız. Bu konular ile ilgili benim bu forumda yazdığım ve bundan sonrada yazacağım konuları takip edebilrseniz bir çok sorunuza cevap bulabilirsiniz. Altın varakda kullanılan komalak gibi boyaları ehli eller kullanamadığı zaman çok berbat bir hal almaktadır. Renk ayarınıda oturtamıyabilrisniz. Şahsım adına komalak uygulamasını bildiğim halde günümüzde bu işi risksiz olarak yapabileceğiniz ipek mat vernik işinizi daha iyi görecektir.
Sevgili dostlar aklınıza takılan sorularıda sorabilirsiniz. saygılar
- Haberler
- Altın Varak Resimleri
0 yorum:
Yorum Gönder