Samsun'da bakır fabrikasında patlama

JAN29


SAMSUN’un Tekkeköy İlçesi’nde kurulu Eti Bakır İşletmeleri’nde yapımı süren amonyak tankının 300 tonluk kapağı montaj çalışması yapan işçilerin üzerine düştü. Dev kapağın altında kalan 5 işçi yaşamını yitirirken, 1’i ağır 11 işçi de yaralandı. Yaralılar Gazi Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Samsun'da bakır fabrikasında patlama
İsmail AKDUMAN/SAMSUN, (DHA) -
Olay, bugün saat 14.30 sıralarında Samsun’un Tekkeköy İlçesi Selyeri Mevkii’nde kurulu yaklaşık 400 işçinin çalıştığı Eti Bakır İşletmeleri’nde meydana geldi. Yılda 40 bin ton blister bakır (levha), 220 bin ton sülfürik asit üretilen işletmede işçiler, özel bir fabrika için 30 metre yüksekliğinde, 100 metre enindeki amonyak tankını tamamlama aşamasına geldi. Yaklaşık 300 tonluk kapak, montaj sırasında, tankın zemininde bulunan işçilerin üzerine düştü. Dev kapağın altında kalan işçilerden 5’i olay yerinde yaşamını yitirdi, 1’i ağır 11 işçi de yaralandı. İhbar üzerine fabrikaya çok sayıda ambulans, Sivil Savunma Arama Kurtarma ekipleri ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar, ambulanslarla Gazi Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralıların daha donanımlı hastanelere sevk edilmesi ihtimali üzerine ambulans helikopterler de hazır bekletildi.

Oynat
 
Kazanın duyulmasıyla işçilerin yakınları da Eti Bakır İşletmeleri’ne ve hastaneye akın etti.
 
Düşen kapağı kaldırma çalışmaları başlatılırken, altında başka işçilerin de kalmış olabileceğinden endişe ediliyor.
 
Samsun Vali Vekili Hasan Özhan, yaklaşık 300 ton ağırlığındaki tank kapağının monte edilirken düşmesi sonucu 5 kişinin öldüğünü belirterek, "1’i ağır 11 işçi de yaralandı. Kapağın kaldırılması çalışmaları sürüyor. Altında da işçi olabileceği ihtimalinde de bahsediliyor. Şu an kapağın kaldırılmasına çalışıyoruz" dedi.


ÖLENLERİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ
 
Eti Bakır İşletmeleri’nde meydana gelen amonyak tankı yapımı sırasında kapağın çökmesi sonucu hayatını kaybeden 5 işçinin kimlikleri tespit edildi. Hayatını kaybeden Hüseyin Bayrak, Güven Demirel, Sadık Kurultay, Hüsamettin Taşsümer ve Fatih Açıkel’in cesetleri Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.

 
Eti Bakır İşletmeleri
 
Karadeniz Bölgesindeki bakır cevheri yataklarının değerlendirilip, Blister bakır üretmek amacı ile Samsun ilinin doğusunda Tekkeköy İlçesi’nde bakır işletmeleri kurulmuştur. 23 Ocak 1973 günü fırının ateşlenmesiyle izabe tesisleri, 1975 yılında ise sülfürik asit üretim tesislerinin kullanımı başlamıştır. Özelleştirme kapsamında 12.04.2004 tarihinde devir alınan tesis, Blister Bakır ve Sülfürik Asit üretimine Cengiz Holding bünyesinde, Eti Bakır A.Ş. adı altında devam etmektedir. Ülkemizin cevherden bakır elde eden tek fabrikası konumundaki Eti Bakır A.Ş. Samsun İşletmesi, günün teknolojik şartlarına uyum sağlayabilmek ve uluslar arası piyasalarda rekabet edebilmek amacı ile devamlı olarak yatırımlar yapmakta, ülke ve özellikle Samsun ekonomisine ciddi oranlarda katkı sağlanmaktadır.
 
 
VİNCİN HALATI KOPMUŞ
Samsun'un Tekkeköy İlçesi Selyeri mevkiinde bulunan Eti Bakır İşletmeleri'nde meydana gelen kazanın ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. 30 metre yüksekliğinde 100 metre genişliğindeki amonyak tankının montajı, fabrika içinde toprak zeminde yapıldı. Montajı tamamlandıktan sonra vinçle kaldırılan yaklaşık 300 ton ağırlığındaki kapak, tanka yerleştirilmek istenirken vinç halatının kopması sonucu yere, burada tankın dışında çalışan işçilerin üzerine düştü. Dev kapağın altında kalan işçilerden 5'i olay yerinde can verdi, 11 işçi de yaralandı.
7 GÖZALTI, 3 KİŞİ DE ARANIYOR
Öte yandan olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 7 kişi gözaltına alındı. Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, olayda ihmali olduğu değerlendirilen, imalatı yapan firma yetkilileri, kontrol görevlileri, Eti Bakır A.Ş. yetkilileri ve vinç operatörü hakkında gözaltı kararı çıkarıldığını belirterek, "Bunlardan 7'si yakalandı. 3 kişi hakkında da arama kararı çıkarıldı" diye konuştu.
Kazayla savcılığın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da soruşturma başlattı. Samsun Grup Başkanı ve 3 müfettişin tesislerde inceleme yaptığı öğrenildi.
2007 yılında özelleştirilen Eti Bakır’ işleten Cengiz Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ise çok üzgün olduklarını belirterek, "Biz işi daha önce de çalıştığımız çok tecrübeli bir müteahhit firmaya vermiştik. Tedbirsizlik var mı yok mu inceletiyoruz. Çok üzüldük ama ölümler olduktan sonra ne desek boş. Tüm işçiler sigortalıydı. Kapağın hafta sonu kaynak çalışması bitmişti, bugün de montaj çalışması yapılıyordu. Gereken neyse yapacağız" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yaşamını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa diledi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  Samsun’daki Eti Bakır İşletmesinde amonyak tankı kapağının çökmesi sonucu  hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifa diledi.
         Kılıçdaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 5 işçinin hayatını kaybettiği,  11 işçinin yaralandığı olayı büyük üzüntüyle öğrendiğini kaydetti.
         Açıklamasında, ”Taşeronun taşeronunun işçisi olan ve hayatlarını  kaybeden işçilere rahmet, ailelerine, yakınlarına başsağlığı, yaralı işçilere de  acil şifalar diliyorum” ifadesine yer veren Kılıçdaroğlu, ”çok üzücü, üzücü  olduğu kadar düşündürücü kaza”yı yerinde incelemek, aileler ve ilgililerle  görüşmek üzere Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Haluk Koç’un  Samsun’a gittiğini bildirdi.
         Kılıçdaroğlu, inceleme ve temaslarının ardından Koç’un gerekli  açıklamaları yapacağını ve kazayla ilgili rapor hazırlayacağını da belirtti.
ANKARA (AA)

Türk Kızılayı, fabrikadaki kurtarma çalışmalarına destek verdi
Türk Kızılayı, Samsun’daki Eti Bakır  İşletmesinde 5 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan amonyak tankı kapağının  çökmesinin ardından başlatılan kurtarma çalışmalarına destek erdi.
         Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, Samsun’un Tekkeköy ilçesi  Sanayi Mahallesi Selyeri mevkisinde Eti Bakır İşletmesine ait fabrikada amonyak  tankının kapağında yapım çalışması devam ederken çökme meydana geldiği  anımsatıldı. Çok sayıda işçinin çöken kapak altında kaldığı belirtilen  açıklamada, olası kan ihtiyacına yönelik kan stokunun hazır bekletildiği ifade  edildi.
         Çalışmalara destek vermek amacıyla Türk Kızılayı Samsun Şubesinden altı  uzman personelin ihtiyaç ve durum tespiti yapmak üzere bölgeye gönderildiği  kaydedilen açıklamada, ekibin kurtarma çalışması yapan görevlilere su ve kumanya  dağıttığı bildirildi.

0 yorum: