Barack Obama'nın kimyasal çıkmazı

JAN29


ABD Başkanı Barack Obama, Suriyeiçerisinde kimyasal silahlar kullanıldığına dair delile sahip olduklarını söyledi.

Obama, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında Suriye'de kimyasal silahların kullanılmasıyla ilgili soruyu da yanıtladı.
Birkaç yıldır Suriye halkına yönelik yavaş yavaş etkisini artıran faciaya tanık olduklarını belirten Obama, gelişmeleri sadece kenardan izlemediklerini kaydetti. 
Kimyasal silahların kullanımının "oyun değiştirici" bir etken olacağını söylediğini hatırlatan Obama, bunun sadece ABD için değil, uluslararası toplum için de geçerli olduğunu belirtti.
ABD Başkanı, "bunun nedeni olarak da söz konusu silahlar kullandığında, en acımasız biçimde çok sayıda insanı öldürme potansiyelinin ortaya çıktığını ifade eden uluslararası kanun ve normları" gösterdiklerini, kitle imha silahlarının yayılma riskinin çok büyük olduğunu, dolayısıyla "cinin şişeden çıkmasını" istemediklerini kaydetti.
Obama, "Dolayısıyla, kimyasal silahların kullanımının oyun değiştirici olduğunu söylediğimde, bu sadece ABD'ye has bir pozisyon değildi" dedi.
Suriye içerisinde kimyasal silahlar kullanıldığına dair delile sahip olduklarını belirten Obama, şunları kaydetti: "Ancak bu silahların nasıl, ne zaman ve kim tarafından kullanıldığını bilmiyoruz. Tam olarak ne olduğuna dair bir delil zincirimiz yok. Amerika'nınulusal güvenliğiyle alakalı ve kimyasal silah kullanımına yanıt olarak ilave tedbirler alma potansiyeli noktasında kararlar alırken, tüm gerçeklere sahip olduğumdan emin olmalıyım."
Amerikan halkının da kendisinden bunu bekleyeceğini dile getiren Obama, "Eğer etkili ve güçlü kanıt olmadan bir karar varmada acele edersek, o zaman kendimizi, yaptığımızı destekleme konusunda uluslararası toplumu harekete geçiremediğimiz bir noktada bulabiliriz. (Eğer böyle bir şekilde harekete geçersek), bölgedeki, muhaliflere sempati duyan bazı insanlardan bile karşı çıkışlar olabilir. O nedenle bunu dikkatli bir şekilde yapmak bizim için önemli" ifadesini kullandı.
Obama, ekibinin Suriye'de kimyasal silahlarla ilgili ne olduğunu bulma konusunda elinden gelen her incelemeyi yaptığını, bu amaçla ellerindeki tüm kaynakları kullanacaklarını, komşu ülkelerle birlikte çalışacaklarını ve BM'yi de soruşturma yapmaya çağıracaklarını kaydetti.
"Emin olursam, oyun değiştirici olur"
Obama, Suriye'de çözüm konusuyla zaten "derinden" ilgilendiklerini, ülkede kimyasal silahlar kullanılmamış olsaydı bile Suriye halkını düşündüklerini dile getirerek, şunları söyledi: "Sadece ABD'nin değil uluslararası toplumun da Esed rejiminin kimyasalsilahlar kullandığı konusunda emin olmasını sağlarsam, o zaman bu, oyun değiştirici olur. Çünkü bu, sivillere daha yıkıcı saldırıların olabileceğinin işaretidir ve bu kimyasal silahların yanlış ellere düşme ihtimalini artırır ve ABD ve müttefiklerinin güvenliğine yönelik tehdidi yaygınlaştırır" dedi.
Obama, "Oyun değiştiriciden kastınız, ABD'nin askeri eylemi mi?" sorusu üzerine, "Oyun değiştirici derken bize uygun bir dizi seçenek konusunda tekrar düşünmemiz gerektiğini kastediyorum" diye konuştu.
Geçen yılın başında Pentagon'dan her türlü olasılıklara yönelik planlar istediğini hatırlatan Obama, "Bu seçeneklerin ne olduğuna yönelik detaylara girmeyeceğim ama diğer türlü çok fazla düşünmeyeceğimiz bazı seçenekleri kastediyorum" ifadesini kullandı.http://www.varaktasarim.com/

0 yorum: