Diyarbakır'ın Lice ilçesinde karakol yapımını protesto eden gruba güvenlik güçleri müdahale etti.

JAN29

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde karakol yapımını protesto eden gruba güvenlik güçleri müdahale etti. 1 ölü, 9 yaralı.

(DHA) -- Diyarbakır'ın Lice ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Kayacık Köyü'nün 200 metre dışındaki jandarma karakolunun ek inşaatına karşı çıkan, aralarında köylülerin de bulunduğu kalabalık grup, bugün öğleden sonra protesto gösterisi düzenledi.

Karakol önüne gelen grup, burada inşaatta çalışan işçilere engel olmak istedi.

Gruptakiler, şantiyeye girmek isteyince, güvenlik güçleri gaz bombasıyla müdahale etti.



Bu sırada protestocu gruptan bazıları, işçilerin kaldığı çadırları ateşe verirken, protestocuların karakol inşaatına girmesine engel olmak isteyen jandarma, uyarı ateşi açtı.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER (VİDEO)



Ortalığın savaş alanına döndüğü olaylar sırasında yaralananlar olduğu belirtilirken, bölgeye ambulanslar ve takviye güvenlik birimleri sevk edildi.



Kaymakam: "Taşlarla saldırdılar"

Lice Kaymakamı Özer Özbek, yaptığı açıklamada, Kayacık köyünde yapımına birkaç ay önce başlanan kalekol nedeniyle BDP'li bir grubun köye gittiğini ve kalekolun yapılmasını istemediklerini belirterek olay çıkardıklarını söyledi. Grubun molotofkokteyli ile saldırdığını, kalekola ait inşaat alanındaki işçilerin kaldığı şantiyenin yakıldığını kaydeden Özbek, şöyle konuştu: "Grup, taşlarla saldırdı. Kalekola girdiler. Bu sırada Bölge Jandarma Komutanlığı'ndan gelen takviye jandarma özel harekat timleri grubu dağıtmak için havaya ateş etti. Gruba, biber gazı ile müdahale edildi. Olayda, ilk belirlemelere göre 7 kişi yaralandı. Olay yeri inceleme ve istihbarat birimleri olayı inceliyor. Silah ile yaralanan varsa balistik inceleme yapılacak."

Özbek, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü bildirdi.



Öte yandan olayda yaralananlar Lice Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Durumu ağır olan 5 kişi Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.



Aysel Tuğluk: "1 ölü"

Diyarbakır'da bulunan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ile Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, partililerle birlikte Lice'ye gitti. Milletvekili Tuğluk, olayın karakol binasına yeni yapılan ek binaları protesto amaçlı bir gösteri yapılması ve buna askerlerin müdahale etmesiyle çıktığını söyledi. Tuğluk, "Askerlerin ateş açması sonucu 1 kişi yaşamını yitirmiş, 6 kişi ise kurşunlarla yaralanmış. Biz olay yerine gidiyoruz. Daha sağlıklı bilgileri olay yerinden almaya çalışacağız" dedi.

BDP'li Buldan: "1 kişi yaşamını yitirdi"

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Lice'nin Kayacık Köyü'ndeki Jandarma Karakolu önündeki protesto gösterisinde 1 kişinin silahla vurularak öldüğünü, olaylarda yaralananların sayısının da 10'dan fazla olduğunu söyledi. Karakol önünde toplananların üzerine uyarı yapılmadan ateş açıldığını öne süren Pervin Buldan, olayla ilgili Adalet ve İçişleri Bakanları ile görüştüğünü, İçişleri Bakanı'nın olayı soruşturduklarını söylediğini ifade etti.

Medeni Yıldırım hayatını kaybetti

Lice'de çıkan olaylarda silahtan çıkan kurşunla ölenin 18 yaşındaki Medeni Yıldırım, olduğu belirlendi. Yıldırım'ın Lice Devlet Hastanesi morgunda cenazesinin bu gece ailesine teslim edileceği öğrenildi.



Vali: "9 yaralı var"
Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Lice ilçesine bağlı Kayacık köyündeki karakol yapımı gerginliğine ilişkin, "Şu an 1 ölü, 9 yaralı var. Yaralıların değişik hastanelerde tedavileri sürüyor. Bu yaralılardan 2'sinin durumu ağır" dedi. Bugün öğleden sonra 15.30 civarında Diyarbakır, Lice ve civar köylerden 200-250 kişilik grubun karakolu protestoya gittiğini belirten Kıraç, oradaki inşaatta çalışan insanlar için kurulmuş olan çadırların molotofkokteyli ile ateşe verilerek yakıldığını, karakola el yapımı bomba ve molotofkokteyli ile bir saldırı başlayınca jandarmanın da hadiseye müdahale etmek için havaya ateş açtığını ve arbede yaşandığını bildirdi.



"Provoke etmek isteyen değişik gruplar olabilir"

"Şu an 1 ölü, 9 yaralı var. Değişik hastanelerde tedavileri sürüyor. Bu yaralılardan 2'sinin durumu ağır" diyen Vali Kıraç, şöyle devam etti: "Bunun üzerine bölgeye değişik yörelerden sivil toplum örgütlerimiz, milletvekillerimiz intikal ediyor. Hadiseyi sakinleştirmek için ben milletvekillerimizle de görüştüm. Konu adli boyuta ulaştı. Bir savcımız olay yerinde incelemesini sürdürüyor. Cenaze Lice Devlet Hastanesinden alınarak, merkeze getiriliyor. Burada üzerinde durulması gereken nokta şudur, bu barış süreci coşkuyla giderken bu tür hadiselerin olmasını hiçbir şekilde tasvip etmemiz mümkün değildir. Süreci sabote ve provoke etmek isteyen değişik gruplar olabilir. Bu provokeyi kim hangi gerekçeyle yapıyorsa yapsın, mutlaka idari ve adli soruşturmalar sonrasında ortaya çıkacaktır. Özellikle vatandaşlarımızın sükunetini bozmadan bölgedeki huzur ve güven ortamını devam ettirmesi için üzerine düşen görevi mutlaka eksiksiz yerine getirmelerini bekliyoruz."

Savcı karakola geldi

Çıkan olayların ardından Lice Cumhuriyet Savcısı, Kayacık Jandarma Karakolu'na giderek incelemelerde bulundu. Karakol komutanı ile bir süre görüşen savcı, olayın detaylı araştırıldığını belirterek, aynı saatlerde Lice'nin Uçarlı Köyü'nde köylüler arasında silahlı kavga çıktığını ve bu olaylarda da yaralananların olduğunu söyledi, "Yaralılar aynı anda hastaneye götürüldüler. Burada ölen ve yaralananların hangi olayda olduğu henüz belli değil, onu da araştırıyoruz" dedi.

Olaylar üzerine Diyarbakır Barosu, Tabipler Odası, İHD'nin de aralarında bulunduğu sivil toplum örgütleri heyet oluşturarak Lice'ye gönderdi. Heyet üyeleri karakol önünde bir süre, soruşturmayı yapan savcıyla görüştü.



Olay nedeniyle kapanan Diyarbakır- Bingöl karayolu ulaşıma açıldı. Akşam saatlerinde olaylar büyük ölçüde yatışırken, bölgede güvenlik önlemleri de en üst seviyeye ulaştı.                                            
http://www.varaktasarim.com/

0 yorum: