Termostatlı Muslukların Çalışma Prensipleri Nelerdir

JAN29


Haz
26
2012
 
Product by:
Ehil
Reviewed by:
Rating:
5
On 26 Haziran 2012
Last modified:

Summary:

Termostatlı Muslukların Çalışma Prensipleri Nelerdir Hakkında Güzel Bir Makale

Hayatımızda yeri çok önemli olan bir ihtiyacımız olarak gösterebileceğimiz temizlik ihtiyacını karşılamak amacıyla hemen her an uğradığımız ve kullandığımız musluklar belki de temizlik konusunda temel yapı olarak görülebilir. Temizlik denince akla ilk gelen madde olan suyun belirli tesisat işlemleri sonrası bizlerle buluştuğu noktalar olan musluklarda geçmişten günümüze bir çok değişim yaşanmıştır. Bu değişimlerin en büyüğü olarak su sıcaklığının ayarlanarak istenilen seviyede kullanılabilmesinin sağlandığı termostatlı musluklar göze çarpmaktadır. Yanmadan veya donmadan elimizi yıkayabilmemizi, banyo yapabilmemizi sağlayan bu sistemler kullanım kolaylıklarının yanısıra eski yöntemlerde harcanan enerjinin birçoğunun tasarruf edilmesini sağlamaktadır. Bu musluk yapılarının çalışma prensibini açıklamak için öncelikle bu yapının çalışmasında söz sahibi olan parçaların neler olduğunun öğrenilmesi gerekir. Bu parçalar sırasız olarak valf, iki kol, kartuş, delikli bir silindir, termostatın bağlı olduğu silindir olarak verilebilir. Bu parçalar sadece suyun sıcaklığını ayarlamak için değil, su ısısının muhafaza edilmesi için de görev yaparlar.
Çalışma işlemini anlatmaya başlarsak, öncelikle soldaki musluk suyun içeriye girmesine izin verir. Sağdaki kol ise su ısısının derecesini belirler. Bu iki kol sayesinde ortaya gelen ve dışarı çıkacak olan suyun derecesi ve debisi belirlenmiş olur.
Bu musluk sisteminde iki farklı su girişi bulunmaktadır. Bunlar sıcak su ve soğuk su girişi olmakla beraber soğuk suyun geldiği kanal biraz daha incedir. Genellikle musluklarda bu oran yüzde 60 sıcak su – yüzde 40 soğuk su oranına göre ayarlanmıştır. Kartuşta 6 delik serisi bulunur. Bunlardan üçü önde üçü arkadadır. Sıcak su arkadaki deliklerden girer. Kartuşun ortasında bulunan delikli silindirden geçer. Termostata ulaşır ve duş başlığına girer. Buna karşılık soğuk su da ön deliklerden girer. Su derecesinin ayarlandığı kolun durumuna göre suyun içeri giriş yaptığı boşluğun genişliği artar veya azalır. Ayarlanan ısı derecesinin muhafaza edilmesi içi parafin dolu bakır bir mil ile gerçekleşir. Termostatın etrafındaki su fazla ısınırsa genleşir ve silindiri geri iter. Bu sayede aradaki mesafe büyür ve daha çok soğuk su girer. Bu sayede ayarlanan su derecesi daima dengede durur.http://www.varaktasarim.com/

0 yorum: