Buyrun ! Burdan bakınca çözüm süreci

JAN29


Buyrun ! Burdan bakınca çözüm süreci
30.04.2013 Salı 04:21
THY Diyarbakır İstanbul uçağı;
Yanımda yeni terhis olmuş genç bir asker oturuyor. 
İstanbul Güngören'de oturuyormuş. Mütevazi bir ailenin evladı.
Meslek  lisesi mezunu.
Nasıl geçti diyorum? Son 5 ayı daha rahattı diyor. Şehit haberi gelmemiş, operasyona gitmemişler.
Çözüm sureci size anlatıldı mı ? Hayır, askere yansıtmıyorlar ama arazi görevindeydik havadan ikmalle döndük karadan getirmediler. Karşılaşmayalım, çatışma filan olmasın diye diyor.
Manti ısmarlamış. Aslen Kayseri' li.
Anasına sarılacağı anı bekliyor.
Dönünce ne yapacaksın? Üniversite'ye giderim belki diyor.

Erbil

PKK'lı bir genç. Örgüte 16 ay önce katılmış. Ama çatışmaya hiç girmemiş.
Niye dağa çıktın? Haklar ve özgürlükler için diyor.
Özgür değil miyiz? Biz sadece Kürt halkı için mücadele vermiyoruz. Ezilen herkes için mücadele veriyoruz özellikle kadınlar için diyor.
Dönmek istiyor. Ne yapacaksın diyorum af çıkarsa eğitimime devam edeceğim. Peki sonra? Sessizlik. Şimdilik o kadar ilerisini hayal edemiyor belli ki.

Kahta'lı  İbrahim

Otelde garson İbrahim. Belli ki okumuş. Çözüm sürecinden çok memnun.
"Bizim Kahta ihya olur valla barış gelirse" diyor. "Buraları çok bereketli. Her türlü meyve yetişir sonra sanayiye elverişli". Peki gençler de istiyor mu? Evet diyor ."Adıyaman örgüte en fazla  genci gönderen il. Ama artık herkes yorgun" diye anlatıyor. "Dış güçler diyorlar. Dış güç dediğin beyin gücüyle teknolojisiyle bizimle savaşıyor, oyun çeviriyor." o zaman diyor ibrahim "milyarlarca lirayı artık silaha yatırmayalım. Bizim şu Kahta'li gençleri bir eğitseniz herkesten daha güçlü oluruz"  En büyük beklentisi bu süreçten  eğitim hamlesi." Eğitim gelmeli  yoksa bağnaz dindarlığın pençesine düşer buradaki gençler" diyor. "Bir kandırmaca biter diğeri başlar" 

Diyarbakır'lı taksi soforleri

Pek memnunlar. Niye? uzun zamandır turist görmeye başladık Diyarbakır'da diyor bir tanesi. Turist demek aş demek iş demek. Bir diğeri Ermeni ve Süryani kiliselerinin restore edilmesini bekliyor. Diyarbakır'da görülecek çok şey var aslında kiliselerde onarılırsa buraya çok gelen olur. "Bıktık be abla çatışmadan. Biz de huzur içinde yaşayalım artık!

Diyarbakır Emniyeti

Eylemsiz Diyarbakır olur mu? Ama bu sefer kadın tacizine karsı.Ortaokul öğretmeni öğrencisini  taciz etmiş. Onu protesto ediyorlar. Kalabalık yürüyüş. Emniyet orada. Bir kaç genç emniyet mensubu atılan sloganları alkışlıyor " Kadına tacize hayır". 

Emniyetten üst düzey görevliler var "Şirin hanim barışçı eylemlerin sayısı çok arttı.
 Diğerleri çok azaldı " diyor. Bunu söyleyen Diyarbakır' in en gergin zamanlarında barışcı yaklasımıyla bilinen bir amir.

Kandil'e giden bir kameramana takılıyor " Burada kendini aratmazsın baktık dağda sıraya girmişsin arama için" gülüyorlar. Şakayla karışık sitem var. 90'li yılları hatırlıyorum. Diyarbakır' a ayak basar basmaz arkamıza takılan sivil polisleri ,jitem' cileri. Ne röportaj ne çekim. Sorguya alınan gazeteciler. Kasetleri saklamak zorunda kaldığımız yıllar. O gergin günleri hatırlıyorum. Emniyet'in hafif sitemli şakası güzel geliyor .Normalleşiyoruz.

Ne alındı ne verildi neyin pazarlığı yapıldı tartışmalarına bakıyorum. 
Anasına hasretle sarılan bir asker, geleceğe umutla bakabilen bir kürt genci
Yüzü gülen insanlar.  Rahat nefes alan gencecik polisler. 
Bu kadarına bile değmez mi?

http://www.varaktasarim.com/

0 yorum: