Taksim'e kesinlikle izin yok

JAN29

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı'nda yapılmasına kesinlikle izin verilmeyeceğini açıkladı. Yarın saat 05.00'ten itibaren tüm metrobüsseferleri iptal edildi.Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile Taksim Gezi Parkı'nın girişinde, 1 MayısEmek ve Dayanışma Günü kutlama alanına ilişkin basın mensuplarına bilgi verdi.
Mutlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün Taksim Meydanı'nda kutlanmasına izin verilmediğini hatırlatarak, "Bazı sendikaların 'Son anda da olsa izin verilir' gibi bir düşünce içinde çağrılarını yapmaya devam ettiklerini duyuyoruz, böyle bir şey asla söz konusu olmayacaktır, olamaz. Çünkü burada idare edilebilecek, izin verilebilecek herhangi bir pozisyon olsaydı, biz zaten bu izni bugüne kadar verirdik. Bu alanı yarın sabaha kadar güvenlikli bir alan haline getirmek mümkün değildir. Dolayısıyla görünen köy kılavuz istemez" diye konuştu.
Günlerdir yaptığı çağrıları tekrarlamak istediğini belirten Mutlu, kutlamaların, Taksim Meydanı'nda yapılmasına müsaade etmelerinin söz konusu olmadığını söyledi.
"Son anda da olsa izin verilir" şeklindeki değerlendirmelerin, grupları hala buraya toparlayabilme arzusuyla ifade edildiğini kaydeden Mutlu, şöyle konuştu: "Halkımıza net çağrım şudur; kesinlikle şu saat ve sonraki saatler itibariyle 1 Mayıs'ta, yarın Taksim'de, Emek ve Dayanışma Günü'nün kutlanmasıyla ilgili herhangi bir izin söz konusu değildir. Biz günlerdir sendika temsilcilerimize özellikle Kazlıçeşme'de bu mitingin yapılması yönünde çağrıda bulunduk. Şehrimizde bu mitingin tertip edilmesi, bu günün anlamlı şekilde kutlanması hususundaki çağrılarımızı defalarca kendilerine ilettik. Ancak ne hikmetse bu riskli bölgede mitingi yapma konusunda ısrarlı duruşlarını sürdürdüler. Arkamızdaki inşaat alanı Taksim Meydanı'nın yarısını ihtiva ediyor, burada 30 metreye kadar varan çok ciddi hafriyat, demir, inşaat malzemesi var. Bu sıkıntılı ortamda yapılacak mitingin ne büyük felaketleri de doğurabileceği açıktır. İdareciler olarak bizler, elbette huzurlu bir miting yapılmasını arzu ederiz. Halkımızı bir uçurumun kenarına getirerek, 30, 40 metrelik çukurların olduğu bölgeye getirerek, 'Buyurun burada bu eğlenceyi tertip edin' diyebilmemiz asla bir idarecilik aklıselimi ve sağduyusu değildir."
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bu şehrin sorumlu yöneticileri olarak, yurttaşların güvenliği için bu tedbiri çok eskiden beri aldıklarını, sendika temsilcilerine duyurduklarını ifade ederek, "Bu şartlarda, bu riskli alanda bu mitingin yapılma imkanı yoktur. Asla bu saatten sonra da hiç kimsenin herhangi bir değişiklik beklentisi içine girmemesini özellikle tavsiye ediyorum. Bu, çok nettir. Tek bir iznimiz var; çeneklerin sunulması ve Kazancı Yokuşu'nda gerekli olan sembolik anma töreninin yapılmasıdır."

Taksim'e ulaşım sabahtan itibaren durduruluyor
Yarın sabah 05.00'ten itibaren Taksim ulaşmının durdurulacağı açıklandı. Sabah 05.00'ten itibaren metrobüs seferleri,  Saat:06.00'dan itibaren Kabataş-Taksim finüküler sistemi ve İDO'nun Anadolu'dan Avrupa'ya yapılacak tüm seferleri iptal edildi.
"İşçi arkadaşlarımız 1 Mayıs için buralara gelecek"İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun "Meydanda toplanmaya izin verilmeyecektir" açıklamasının ardından sendika temsilcileri de kameraların karşısına geçti. Sendikalar adına açıklamayı DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptı. Beko, bir ay önce İstanbul valisinin "Taksim alanını bu yılda açabiliriz" ifadesi üzerine başta Taksim olmak üzere tüm Türkiye'de kutlama hazırlıklarına başladıklarını ifade etti.
"1 Mayıs gününü bu alanda sizlerle beraber kutlamak istiyoruz"Kani Beko, "Daha sonra yasakçı İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi iken burada 1 Mayıskutlamalarına karşı nasıl yasak getirdiyse bu yılda İçişleri Bakanı olarak Taksim'de yapılacak kutlamalara yasak getirilmesine ilişkin talimat verdikten sora bizde konfederasyonlarla birlikte İstanbul valisiyle yapmış olduğumuz birinci toplantıda ortak görüş şöyleydi: Biz Taksim'de birlikte alan çalışması yapalım. Bu çalışmalar sonrası tekrar biraraya gelelim. Bu alanda alan çalışmaları yaptık.
Evet bugün sizinde gördüğünüz gibi yapılan bir inşaat çalışmaları var. Bunun handikap olduğunu fiziki koşulların 1 Mayıs kutlamalarında handikap olduğunu söyledik. Bu inşaat çalışmalarını görmezden gelemeyiz. Ancak bu alanda 30 bin metrekareye yakın alana işçi arkadaşlarımız 1 Mayıs için buralara gelecek. Vatandaşlarımıza ayrılmış alan yeterlidir. Bu inşaatlarda alınmış tedbirler sonrası vali beye ve akşam başbakana da ifade ettik.
Siz bize izin verirseniz akşam biz buradaki tedbirleri 2-3 katına çıkararak hiçbir kişinin burnu bile kanamadan kutlamaları yapabiliriz. Sizlerde hatırlayacaksınız. Başta Diyarbakır olmak üzere tüm Türkiye'de Nevruz kutlamaları yapılırken insanlarımız gözaltına alındı, tutuklandı, sorgulandı zaman zaman katledildi. Diyarbakır'daki 1 Mayıs kutlamalarına 1 milyon insan katıldı. Polis müdahale etmeyince orada hiç kimsenin burnu bile kanamadı. Tekrar etmek istiyorum. 1 Mayıs gününü bu alanda sizlerle beraber kutlamak istiyoruz" dedi.
"Bu günü barış ve kardeşlik içinde kutlamak istiyoruz""Bu alan bizim için önemli" diyen Beko,  "Sıradan alan olmadığını sayın vali ve başbakana ifade ettim. Normal miting olsa Kadıköy'de, Kazlıçeşme'de diğer alanlarda da oluruz. Bundan dolayı bizim açımızdan engel yok. Ama bu alanda 1977 yılında bu otel teraslarında faşist katiller tarafından 36 arkadaşımız katledildi. Bu arkadaşlarımız anısına 1 Mayıs günlerini biz burada kutlamak istiyoruz ve söylediğimiz bir söz var: Siz önce 1 Mayıs'ta 36 arkadaşımızı katleden faşist katilleri yakalayın, adelete teslim edin, hesap sorun. Bu alan herkese açık. Tabiki açık olması gerekiyor.
Bu ülkede yaşayan kurum ve kuruluşlar etkinlik yapması gerekiyor, yapıyorda. Bu alanın sadece işçi arkadaşlarımıza yasaklanması bize göre siyasi karar olduğunun ifadesidir. Farklı bir kutlama yapacağız. Dünya sendikalar konfederasyonu genel sekreteri 1 Mayıs günü bizimle birlikte burada olacak. Genel sekreterin olduğu İstanbul'da çok kötü bir fotoğraf önce Türkiye'ye sonra dünyaya vermek istemiyoruz. Barış rüzgarlarının estiği bu koşullarda Türkiye'de barışla ilgili çalışmalar yapılırken kalıcı barışı tesir etmek için kollar sıvanmışken kesinlikle bu alanda çatışma istemiyoruz . İstanbul sokaklarında çatışma istemiyoruz. İşçiler olarak birlik gününde hakkımız olan 1 Mayıs kutlamalarını yapmak istiyoruz. Sayın valiye birkez daha sesleniyorum. Basın açıklamasını da inşaatın içinde değil bu Taksim alanında sırtını 30 bin metrekareye dönerek yapmasını istiyoruz. Önümüzdeki 1 Mayıs'ta tekrar ediyorum. Biz başta vali olmak üzere başbakan ve diğer kurum  ve kuruşlarla diplomatik girişimleri sürdüreceğiz. Bu günü barış ve kardeşlik içinde kutlamak istiyoruz"diye konuştu.
Özgen: "Klasik bir yasakçı zihniyetle karşı karşıyayız"KESK Genel Başkanı Lami Özgen de CNN TÜRK'te katıldığı Günlük kuşağında Saynur Tezel'in sorularını yanıtladı. Özgen, "Biz Sayın Başbakana da ifade ettik, elbette burada bir inşaat vara ama ne hikmetse inşaatın bir tarafı ve sadece çukurlar ifade ediliyor. Bizim hem Sayın Başbakana hem de Sayın Vali'ye gelinebilecek güzergahları sunmamız ve alınabilecek fiziki tedbirlere ilişkin önlemler önermemize rağmen, bütün tedbirler yok sayılıyor. Klasik bir yasakçı yaklaşımla karşı karşıyayız" diye konuştu.
http://www.varaktasarim.com/

0 yorum: